Бизнес под угрозата на неизбежна криза

Усещането за криза притиска все повече ИТ бизнеса. Случващото се на световната сцена неизбежно рефлектира и върху българския пазар.

Макар и повечето компании публично да декларират спокойствие и оптимизъм, състоянието на много от тях е тревожно. В частни разговори ръководители на водещи фирми за продажба на хардуер признаха, че оборотите са намалели значително в последните месеци. Някои дори изразиха учудване от изявления на свои колеги за ръстове, които не отговарят на реалното състояние на пазара.

От доста време маржовете в дистрибуторския бизнес са непоносимо ниски, а дилърите са притиснати от хипермаркетите, където пазарува масовият потребител.

Сега свиването на бюджетите за ИТ покупки от малки фирми и крайни потребители, продиктувано от страх от кризата, идва в повечко за търговците на компютъра техника.

Като изход от създалата се ситуация някои компании планират да съкратят част от персонала. По-мека мярка, към която прибягват мениджъри на не толкова големите фирми, е да замразят назначенията на нови служители и да търсят диверсификация на дейността с ресурсите на съществуващия екип.

Ръстът в заплатите от последните две години ще бъде спрян, поне за известно време. Още преди месеци експерти предупредиха, че натискът за увеличаване на заплащането няма икономическа обосновка.

Най-малките фирми ще продължат да изнемогват, като основно предизвикателство за тях ще е да запазят качествения си нает персонал, в условия на намалени приходи.

Междувременно анализаторите по цял свят прогнозират тежка 2009 година и ревизират прогнозите си за нея. Нов доклад на компанията за проучвания iSuppli, например, прогнозира спад с две трети в ръста на РС пазара.

Увеличението на продажбите през следващата година ще бъде 4,3%, а не 11,9%, каквито бяха по-ранните прогнози. 2009-а ще бъде първата от 5 години насам с ръст на РС пазара под 10%.

Финансовата криза ще окаже негативно влияние върху харчовете за РС в България през четвъртото тримесечие, прогнозира компанията IDC.

Същевременно анализаторите отчетоха 72% ръст на продажбите на компютри у нас през третото тримесечие – хубав резултат, който обаче едва ли ще разсее тревогата у голяма част от участниците на пазара.

Коментар