Алтерко продава европейския си телеком бизнес

„Продажбата на телекомуникационния ни бизнес в Европа ще ни даде възможност да концентрираме всичките си ресурси в развитието на нови IoT продукти и услуги”, заяви изпълнителният директор на Алтерко – Димитър Димитров

„Алтерко” АД сключи обвързващо споразумение за продажба на телекомуникационните си компании в Европа – „Тера Комюникейшънс”, „Теравойс”, „Алтерпей”, „Teracom Ro Srl” (Румъния) и „Tera Communications Dooel” (Македония). Купувач е компанията за нотификации и мобилните услуги Link Mobility Group ASA (LINK).

Предварително договорената цена за продажбата възлиза на 8,8 млн. евро, изчислена на база прогнозната стойност на придобиваните дружества (EV) в размер на EBITDA на консолидирана база – 1,6 млн. евро, умножена с коефициент 5,5.

Крайната цена ще бъде определена по метода „cash-free/debt-free”, при нормализирани нива на нетния оборотен капитал на всяко от придобиваните дружества за последните 12 месеца преди датата на продажбата.

Продаваните компании са водещи доставчици в България, Румъния и Македония в областта на телекомуникационните услуги с добавена стойност, мобилен маркетинг и нотификации, които си партнират с мобилни оператори, банкови институции, общини и търговци.

През последните години компаниите от групата демонстрираха стабилни позиции на пазара и устойчиво развитие, което именно е привлякло интереса на LINK към тях, посочиха от Алтерко.

„С оглед резултатите на IoT бизнеса и интереса на инвеститорите към него, офертата на LINK беше оценена като изключителна възможност за промяна в стратегията за развитие на Групата. Продажбата на телекомуникационния ни бизнес в Европа ще ни даде възможност да концентрираме всичките си ресурси в развитието на нови IoT продукти и услуги”, коментира изпълнителният директор на Алтерко – Димитър Димитров.

Очаква се продажбата да бъде финализирана до края на месец април 2018 г. Това е второто за LINK придобиване на телекомуникационна компания в региона, с което компанията продължава навлизането си на пазара на телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа.

Коментар