AMD: Ryzen върна конкуренцията във високия клас

AMD отбеляза изключително успешна първа година на процесорите Ryzen

Пускането на процесорната фамилия Ryzen раздвижи пазара на високопроизводителни РС през 2017 г., обяви AMD вчера, отбелязвайки първата годишнина на новия си продукт.

През изминалите 12 месеца AMD пусна повече от 20 модела процесори Ryzen за всички сегменти на PC индустрията, осигурявайки скок в производителността на всички ценови нива. AMD стартира с Ryzen CPU за настолни компютри, които бяха последвани от суперпроизодителния Ryzen Threadripper. След това дойдоха Ryzen PRO, Ryzen Mobile и Ryzen настолните APU с вградена графика.

Всички тези чипове са плод на многогодишна стратегия за препроектиране на процесорите за високопроизводителни изчислителни среди под ръководството на главния изпълнителен директор на компанията, д-р Лиса Су. Усилията се отплащат – Ryzen постигна подобрение от 52% в инструкциите на цикъл (IPC), което е най-внушителното повишаване на производителността от поколение към поколение в историята на компанията.

Най-големите OEM производители се възползваха от новите предложения и доставиха редица интересни системи с Ryzen чипове на пазара, като се очакват още много повече. Съответно, финансовите резултати на AMD за 4-то тримесечие и за цялата 2017 г. бяха най-добрите, които компанията отчита от години насам.

Ето някои ключови събития в историята на Ryzen от миналата година:

  • Март: старт на Ryzen настолните процесори на пазара с Ryzen 7, който върна конкуренцията във високопроизводителния сегмент;
  • Април: дебют на Ryzen 5 настолни процесори с висока производителност в различните ценови нива;
  • Юни: обявяване на настолните процесори Ryzen Pro, насочени към бизнес потребителите;
  • Юли: попълване на гамата настолни процесори Ryzen с пускането на Ryzen 3 чипове за масовия потребител;
  • Август: приятна изненада за ентусиастите с обявяване на най-мощния процесор за настолни системи – Ryzen Threadripper;
  • Октомври: представяне на Ryzen Mobile процесори с Radeon Vega графика – най-бързите в света чипове за ултратънки ноутбуци, които намериха място в моделите Acer Swift 3, HP Envy X360 и Lenovo IdeaPad 720S;
  • Февруари 2018 г.: старт на Ryzen настолни APU, комбинация от Radeon Vega архитектура със Zen CPU ядра.

AMD ще продължи с това темпо и занапред. Компанията е разработила амбициозна пътна карта, която надгражда върху иновациите стартирани със „Zen” архитектурата. Както беше обявено на CES 2018, през април 2018 г. се очаква 2-ро поколение Ryzen CPU по 12-нм технология. През второто тримесечие на годината ще бъде пуснат Ryzen Pro Mobile за високопроизводителните бизнес ноутбуци. А второто поколение Ryzen Threadripper се очаква през втората половина на 2018 г.

Коментар