Android P превръща смартфона в мишка и клавиатура за РС

Android P идва с функция, която превръща смартфона в мишка или клавиатура за РС

Интересни нови възможности ще предложи мобилната платформа Android P, която се очаква да стане достъпна за разработчици в средата на март.

Така например, Android P ще предложи функция за използване на смартфона в ролята на мишка или клавиатура за персонален компютър, съобщава специализираният форум за разработчици XDA-Developers.com. Това се постига чрез добавяне на поддръжка на профили Bluetooth HID.

Технологично, подобна възможност за смартфони се появи още през 2014 г., но тя не беше реализирана в Android. И в момента има начин за реализация на такава функция чрез външни приложения, които обаче изискват root права за достъп.

Повечето потребители едва ли имат нужда да ползват смартфоните си като мишка или клавиатура за РС, но функцията би била полезна в някои сценарии на употреба – например, при провеждане на презентации, отбелязват от XDA.

Предварителна версия за разработчици Android P Developer Preview се очаква да излезе след около седмица. Според популярния блогър Евън Блас, новата мобилна операционна система ще се появи на 14 март.

Както обикновено, в предварителната версия ще отсъстват много от функциите на финалното издание. Android P Developer Preview ще може да се инсталира само на няколко модела смартфони, вкл. устройствата Pixel на Google. Все още няма яснота кога точно ще излезе финалната версия на платформата.

Коментар