Търсенето в интернет създава киберхондрици

Онлайн информацията по здравни проблеми отглежда едно поколение от киберхондрици – хора, които безпричинно си поставят сами най-лошата диагноза, след като са прочели за болестта в интернет, казват изследователи.

Екип на Microsoft направи проучване на търсения в уеб, свързани със здравето, извършени с популярни търсачки от 515 служители на компанията. Една от целите на компанията беше да подобри своята собствена търсачка.

Търсенето в уеб има потенциала да ескалира страхове като този, че главоболието е причинено от мозъчен тумор, например. Експертите смятат, че хората, които са загрижени за здравето си, трябва да посетят лекар, а не да си поставят сами диагнози на базата на това, което са прочели онлайн.
Изследователите откриха, че търсения в уеб на обичайни симптоми като главоболие и болка в гърдите вероятно или повече от вероятно са отвели хората до страници, които описват сериозни състояния като злокачествени заболявания, въпреки че при такива симптоми сериозните болести са много по-редки.
Търсенето на "болка в гърдите"
или "мускулни спазми" връща ужасяващи резултати със същата честота, както не толкова сериозни неразположения, въпреки че шансовете за сърдечна атака или фатално невродегенеративно заболяване да са далеч по-малки в сравнение с обикновено неразположение или мускулна треска, например.
Около една трета от 515-те  служители на Microsoft, които са отговорили на анкетата за техните навици за търсене на информация на медицинска тематика, са разширили техните следващи търсения, за да разучат по-сериозни и по-редки заболявания.   
Въпреки че резултатът не дава безспорно доказателство, че интернет увеличава страховете за здравословното състояние на потребителите – те могат просто да проявяват любопитство за повече подробности на определено състояние – изследователите казват, че това е вероятно при някои обстоятелства.
"Нашите резултати показват, че уеб търсачките имат потенциала да ескалират медицинските тревоги," каза Ерик Хорвиц, изследовател на изкуствен интелект в Microsoft.
Проверени източници
Говорителка на британската национална служба по здравеопазване каза, че здравната информация в уеб не може да замени експертното мнение и съвет. Поради това, тя съветва да се консултираме с лекар винаги, когато сме загрижени за здравето си. Нейната организация поддържа уеб сайта NHS Direct, на който може да се получи полезна и надеждна медицинска информация. 
Хенри Скаукрофт от британската благотворителна организация Cancer Research UK смята, че проверените уеб сайтове с информация за пациенти могат да бъдат полезни ресурси. Според него трябва да има повече изследвания  като това на Microsoft, но не трябва да се забравя, че все още много хора нямат достъп до богатството от онлайн информация и че неравнопоставеността в здравеопазването, включително и  неравнопоставеността в достъпа до информация, не намалява, а се увеличава.

Колкото и парадоксално да звучи, проблемът във Великобритания е, че много хора все още не са запознати със симптомите на рака и закъснялото посещение при лекаря е една от основните причини за незадоволително малкия брой на излекувани от рак британци, в сравнение с най-доброто в Европа.

Коментар