Световни експерти насърчиха студентите да правят бизнес

Успехът в предприемачеството зависи от съвкупност от фактори, сред които на първо място са личните качества, посочи Джеймс Колдуел от City University of Seattle на среща със студенти в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Те се допълват от добра подготовка, познаване на пазара и осигуряване на финансиране.

Към групата от фактори спадат също изготвянето на бизнес план и стратегия за развитие на бизнеса, позициониране на компанията и успешно маркетиране на нейните продукти и услуги, каза още Колдуел.
Форумът по предприемачество, организиран от Майкрософт България, Фондация на бизнеса за образованието и City University of Seattle, привлече над 150 студенти от водещи университети у нас. Събитието се предаваше на живо в зала Мусала във Факултета по математика и информатика на СУ “Св. Климент Охридски”, а студенти от цялата страна имаха възможност да го гледат онлайн.
„Чрез многобройните си програми Майкрософт подпомага цялостния процес по създаване и успешно развитие на стабилни и иновативни малки и средни компании. Насърчаването и подкрепата на предприемачеството е един от ангажиментите на компанията в световен мащаб”, заяви Ян Мулфайт, председател на Майкрософт за Европа, който сподели със студентите своя опит в бизнес развитието.
Ключово условие за бъдещата реализация на студентите е сътрудничеството между академичните институции и бизнеса, подчертаха доц. Йордан Близнаков, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата към УНСС, и Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България.
Особено важни днес, в условията на глобална конкуренция, са креативността и проактивността, посочи Александър Караянис, заместник-посланик на САЩ в България.

Коментар