РС пазарът със спад за 14-то поред тримесечие

Световният пазар на персонални компютри се оглавява от HP, Lenovo и Dell

61,7 млн. персонални компютъра са доставени на световния пазар през първото тримесечие на годината, сочи нов доклад на анализаторската компания Gartner. В категорията попадат настолни РС, ноутбуци и ултрапортативни модели на база Windows от рода на Microsoft Surface. За 14-то поред тримесечие продажбите на РС намаляват, като за периода януари-март 2018 г. спадът е 1,4% спрямо първото тримесечие на миналата година, отбелязва Gartner.

Продажбите в Азиатско-Тихоокеанския регион и САЩ намаляват съответно с 3,9% и 2,9%, докато останалите региони бележат минимален ръст, който обаче не е достатъчен да компенсира негативната динамика като цяло. Основен фактор е пазарът в Китай, където е регистриран спад от 5,7%.

Световният РС пазар се оглавява от HP, Lenovo и Dell, които заедно контролират 57% от продажбите, в сравнение с 54,5% преди една година. Най-висока динамика постига Dell, който бележи ръст от 6,5%, в резултат на което пазарният му дял нараства от 14,8% до 16% за една година.

Лидерът HP е продал 12,86 млн. РС, подобрявайки резултата си с 2,8%. Делът на американската компания се е увеличил от 20% до 20,8%. В регионе EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) HP постига двуцифрен ръст в сегментите на настолните РС и ноутбуците, докато в останалите региони отчита лек спад.

Бизнесът на Lenovo остава почти без промяна. Китайският производител е продал през тримесечието 12,35 млн. РС, спрямо 12,31 млн. година по-рано, което е ръст от 0,3%. Делът на Lenovo е нараснал от 19,7% до 20%. Компанията регистрира двуцифрен ръст в Латинска Америка, 6% ръст в ЕМЕА и спад от 4% в Азия, който я лишава от значим прогрес като цяло.

РС бизнесът на Dell расте с над 10% почти навсякъде, с изключение на Азиатско-Тихоокеанския региона. Тексаският производител е доставил 9,88 млн. РС през тримесечието, спрямо 9,3 млн. година по-рано. Успехът на компанията е обусловен най-вече от силните й позиции в бизнес сегмента.

В топ 5 на водещите производители на РС в света попадат още Apple и Asus с продажби съответно 4,2 и 3,9 млн. броя и пазарни дялове 6,9% и 6,3%, сочат данните на Gartner за първото тримесечие на 2018 г.

Коментар