Руският процесор Baikal-T1 излезе на пазара

Едноплатков компютър на базата на двуядрения 28-нанометров процесор Baikal-T1

Започнаха продажбите на руския процесор Baikal-T1, разработен от компанията „Байкал Електроникс“. Чипът е предназначен за пазара в Русия, съобщават медиите в страната.

Baikal-T1 е двуядрен процесор, изпълнен по 28-нанометров технологичен процес, с работна честота 1,2GHz и кеш от второ ниво с размер 1MB. Чипът разполага с порт Ethernet 10Gbps, двойка портове Ethernet 1Gbps, интерфейс SATA 3.0, контролер PCIe Gen.3 х4 и порт USB 2.0.

Едноплатковият компютър се продава в момента за 39 900 рубли

Процесорът е достъпен заедно с едноплатков компютър BFK3.1, предназначен за разработчици на приложения за руския пазар. Може да се купи единствено от веригата магазини „Чип и Дип“, като цената на комплекта е 39 900 рубли (около 664 щатски долара по курса в момента).

Коментари по темата: „Руският процесор Baikal-T1 излезе на пазара”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Инженер, на распберито дори и на по-предната версия 2 можеш да подкараш Win 10 IOT . За сензори и поливане си има Ардуино.

    Ако сравним процесора на расп. 3 В+ с руския, виждаме една и съща тактова честота, само, че расп. е 4 ядрен и 64 битов. Руското е 2 ядрено и понеже никъде на споменават битове вероятно е 32. Руският е с Л2 кеш, с което излиза леко напред. Какво да говорим. Руското е с платка с един по-бърз етернет адаптор, но и расп има 1 Gbps , което си е съвсем реалистично. Нека да видим каква ще е тая руска мрежа с 10 Gbps

    Чертворката която ще излезе съвсем скоро ще покрива почти всички от необходимостите на един стандартен домашен десктоп. Тогава също ще сравняваме пак цени и възможности.

  2. Инженер

    Драги ми бай Петко, Пешко
    В голяма заблуда си Raspberry са евтини предназначени да си закачаш сензори, вграждаш в детски играчки, да си поливаш саксията. За пълноценен компютър за нормална работа цената ще е в пъти по-висока. На мен също ми се иска да има такава евтиния Raspberry с възможностите на desktop компютър, ама нема и ще трябва да почакаме още години. Има и нови смартфони за по 200 лева ама пак не могат да заменят нормален десктоп компютър.

  3. Петко

    > Да не говорим, че комплекта със едноплатков комп е между 15 до 20 пъти по-скъп от
    > Raspberry PI 3 . Т.е. пак сме на велика, но дотирана икономика. Дай 3 рубли за да
    > изкараме 2.

    > Чипът разполага с порт Ethernet 10Gbps, двойка портове

    Ако това за 10Gb порт е вярно, има някакво основание за разликата в цената с Raspberry… Но надали.

  4. Фофу

    :о) иможеш да си говориш, ама Saevar вече направи банкета, изпиха водката и изрипаха казачоците. Рапорт даден, рапорт приет.

    Точно поради малкото разпространение чипа няма да види достатъчно употреба и съответно тестване.

    Да не говорим, че комплекта със едноплатков комп е между 15 до 20 пъти по-скъп от Raspberry PI 3 . Т.е. пак сме на велика, но дотирана икономика. Дай 3 рубли за да изкараме 2.

  5. :о)

    Българският процесор Балкан е с 2 коша и сцепен фар 🙂

    Тоя руски боклук, отсега си го прокламират че из границите на мадър руша нема да излезе.
    Само ще бъде заповядано “отгоре” тук и там да се “сложи” новото руско чудо.
    Както винаги в комунизма, икономиката е ПЛАНОВА.

    На свободния пазар, това нещо няма шанс срещу нормалните.

  6. Фофу

    Балкан, ама има и версия с кош

  7. Иван

    Българския процесор “Балкан” е по-добър!

  8. Фофу

    Не, очаква се в тролската централа Saevar да удари един руски казачок и да черпи наред. Може и някоя премия да отпусне. Нали шеф на руските бабушкери и тролове …

  9. Saevar

    и сега очакваме Фофу (Фофачка) да удари тук един хамерикански казачок…

Коментар