Лош пазар на памети срина чип индустрията

Производителите на памети търпят сериозни спадове в приходите и отстъпление в позициите си, сочи новата класация Топ 20 на iSuppli за индустрията на чиповете.
Безспорен лидер остава Intel, следван от Samsung, Texas Instruments, Toshiba и ST Microelectronics в първата петица. AMD, основният конкурент на Intеl при процесорите, обаче слиза чак на 11 място.
Най-силно от кризата на пазара е пострадала южнокорейската компания за памети Hynix, която от 6-то място отива на 9-то. Приходите на доставчика са намалели с 29% през настоящата година, сочат данните на iSuppli.
Друг голям производител на памети, Micron, бележи спад с 9,2%, а приходите на втория по големина играч Samsung Electronics са намалели с 9,1%.
Най-малко 15% спад на годишна основа ще отбележи компанията Infineon, която заема 10-то място в класацията Топ 20. Вероятни губещи от бизнеса с чипове са още Texas Instruments, Renesas Technology и Sony.
Като цяло, общите приходи в индустрията на чиповете се очаква да намалеят с 2% през настоящата година. Причина за това е спадът от 16,9% в продажбите на памети, твърди iSuppli.

Коментар