Преравят офисите на LG заради данъчни измами

LG Group е поредният конгломерат в Южна Корея, който има проблеми с властите

Южнокорейски прокурори са нахлули в централата на LG Group като част от разследване за предполагаемо укриване на данъци от членове на фамилията, контролираща конгломерата, съобщи местната прокуратура в сряда.

Разследва се вероятна схема за избягване на данък върху капиталовите печалби на стойност около 10 милиарда вона, което е около 9,25 милиона долара. Говорител на LG Corp, холдингова компания в групата, заяви пред Ройтерс, че съответните страни ще сътрудничат в прокурорската проверка.

Проучването изглежда води началото си от „различни възгледи“ относно размера на дължимия данък, след като някои акционери продадоха акции на пазара и платиха съответните данъци, каза тя.

Разследването на четвъртия по големина конгломерат в страната (според наличните активи) ще бъде най-новият от поредицата проблеми, с които се сблъскват фамилиите, контролиращи водещите производствени конгломерати в Южна Корея. Те са известни като „чейболи“.

По-рано през годината ядове сполетяха и наследницата на Korean Air Lines Co Ltd., след като някои публични прояви провокираха разследвания на фамилията и нейния бизнес.

Либералното правителство на Мун Дже-ин обеща да работи за реформа при „чейболи“, като ги прикани да подобрят управленските си структури, да увеличат прозрачността и лоялната конкуренция.

Коментар