Окастрените бюджети вещаят тежки времена за ИТ

В скорошен доклад на фирмата за пазарни проучвания и анализи Forrester Research се казва, че рецесията в САЩ ще се отрази отрицателно на технологичния сектор на индустрията, тъй като компаниите ще затегнат бюджетите си. При спад в продажбите на компютри, анализаторът Ендрю Бартълс очаква ръстът на ИТ покупки да намалее с 1.6% през 2009 г. Според доклада обаче не се очаква спадът да е толкова голям, колкото беше през 2001 г. и 2002 г.
Анализатори на индустрията предупреждават технологичния сектор да се подготви за трудно първо тримесечие и дори година. Вече няма никакво съмнение, че САЩ са в рецесия. Въпросите в този момент са колко дълбока е тя и колко време ще продължи.
Както потребителите затягат портфейлите си, така и фирмите орязват бюджетите си за ИТ. Спадат продажбите на компютри и се очаква да се забавят продажбите на други продукти като комуникационно оборудване и софтуер, прогнозира докладът на Forrester Research, публикуван вчера.
Анализаторите от изследователската компания предвиждат рецесията да продължи до средата на следващата година. Икономистите очакват брутният вътрешен продукт на Съединените щати да спадне с 2.6% до 3.5%. Този спад ще повлияе отрицателно върху ИТ бюджетите на частните компании и държавните организации. Техният ръст ще се понижи до 1.6% през 2009 г. от 4.1% през 2008 г., според Ендрю Бартълс, което е водещ автор на доклада.
Продажбите вървят надолу
Въпрос само на време е рецесията да удари силно технологичния сектор. Октомври и ноември бяха белязани с ипотечни кризи, които от своя страна доведоха до замразяване на отпускането на кредити. Това замразяване засегна не само потребителите с ограничени кешови ресурси, но и технологичните компании, които доставят оборудване за банки, автомобилни фирми и компании за финансови услуги.
Продажбите на компютърно оборудване вече тръгнаха надолу. Забавя се и растежът на продажбите на мрежово оборудване, софтуер, ИТ консултантски и аутсорсинг услуги. Четвъртото тримесечие и първата половина на 2009 г. не изглеждат по-добре, тъй като прогнозите са софтуерният ръст да спадне с 2%.   
Компютърни производители като Dell, IBM и HP отчитат спад на глобалните продажби на сървъри с 5.4% до 12.7 млрд. долара през тримесечието, според Gartner. IBM загуби 4.2% от приходите от сървъри, HP – 3.9%, а Dell – 5.2%.
Зле, но не както през 2001 г.
Компаниите затягат коланите като намаляват разходите, режат още веднъж инвестициите и харчат само за най-необходимата технология. Някои дори предоговарят сключени вече сделки с клиенти. Но според анализаторите, би могло да е и по-лошо.
Икономиката е затруднена, технологичната индустрия страда, но не толкова, колкото през 2001 г. и 2002 г., когато интернет балонът се спука и фалираха компании като Enron и Exodus Communications, в следствие на което приходите в сектора намаляха с 15% до 20%.
По това време най-силно пострадаха продажбите на компютърно и комуникационно оборудване. Инвестициите през 2001 г. спаднаха с повече от 20% в сравнение с 2000 г., според Бартълс, който тогава беше президент на Giga Information Group.
Gartner предлага компаниите да се фокусират върху списъка от 10-те най-важни за технологии, които биха могли да снижат техните общи разходи, като хибридни системи, виртуализация, консолидация и социални мрежи.

по темата: „Окастрените бюджети вещаят тежки времена за ИТ”

добавете коментар...

  1. ox

    da mno sym zle lol

  2. zomg

    Четвъртото тримесечие?
    🙂 omg

Коментар