AMD възприе ключов стандарт

Производителят на процесори AMD възприе стандарта OpenCL 1.0, с което ще улесни работата на програмистите при създаване на независими приложения.
Компанията планира да представи комплект за софтуерни разработки, съвместим с OpenCL, през първата половина на 2009 г. Това ще даде възможност на програмистите да създават приложения, работещи едновременно с CPU (централен процесоро) и GPU (графичен процесор).
OpenCL 1.0 е ратифициран от Khronos Group, независима компания с множество членове от компютърната индустрия. Стандартът за програмиране и свързаните с него технологии ще позволят на програмистите да създават независими приложения, съвместими едновременно с CPU и GPU, в една система. Така програмистите могат да използват типа процесор, който е най-подходящ за изпълнение на дадена задача.
Потенциалните преимущества от възможността да се стартира приложение в CPU или GPU са огромни”, каза Рик Бергман, вицепрезидент и генерален мениджър на звеното за графични продукти в AMD.
Доскоро програмистите можеха да избират единствено между определени програмни езици и това ограничаваше възможността да създадат независими приложения, които да се използват при различни платформи. С ратифицирането на OpenCL 1.0, те вече могат сами да направят своя избор, допълни Бергман.

Коментар