Мощни играчи подкрепиха “Андроид”

Подкрепата за мобилната платформа Андроид (Android), лансирана от Google и няколко други компании, расте. Нови 14 производителя на електроника застанаха зад платформата, съобщават от алианса Open Handset Alliance (OHA), създаден от Google за поддръжка на Андроид.

Сред присъединилите се към инициативата са Sony Ericsson, Toshiba и Asus. Нови членове на алианса са също AKM Semiconductor, ARM, Atheros Communications, Borqs, Ericsson, Garmin, Huawei Technologies, Omron Software, Softbank Mobile, Teleca AB и Vodafone.

Всички те ще разработват мобилни устройства на базата на Андроид и ще допринасят за развитие на операционната система, като създават допълнителни приложения за нея и я оптимизират за работа с вече съществуващите продукти.

В прес съобщение по повод влизането си в OHA компанията Sony Ericsson съобщава, че ще разработва телефони на базата на Андроид. Към момента в алианса OHA членуват над 40 компании, сред които Google, Intel, Samsung, Motorola, Qualcomm и HTC.

Тайванската HTC беше първата компания, която пусна смартфон от този тип. Моделът е достъпен на пазара в САЩ от края на септември чрез оператора T-Mobile. По-късно китайските производители TechFaith и QIGI, както и австралийската Kogan представиха т.нар. гугълфони.

Коментар