Huawei с рекордно висок дял на пазара за смартфони

Международната експанзия на Huawei осигури за първи път 11% дял на компанията на световния пазар за смартфони

Huawei е постигнал рекордни резултати на пазара за смартфони през първото тримесечие на годината, сочи нов доклад на изследователската компания Strategy Analytics.

В периода януари-март 2018 г. продажбите на смартфони с китайския бранд са се увеличили с 14% на годишна база, а приходите на компанията нарастват с 25%, благодарение на по-високата крайна цена устройствата.

В резултат на това, делът на Huawei на световния пазар за смартфони е достигнал 11%, което е рекордно постижение за компанията – никого досета китайският производител не е имал толкова голям пазарен дял.

Ръстът на Huawei се явява следствие в голяма степен от активната международна експанзия на компанията. Така например, в Централна и Източна Европа производителят е утроил продажбите си на смартфони. Съществен ръст се наблюдава и в страните от Африка и Близкия изток.

Най-важен пазар за компанията обаче си остава Китай, където Huawei продължава да продава повече от половината си устройства. Втори по значимост за бранда е пазарът в Индия.

Същевременно, позициите на Huawei на американския пазар се влошават, поради нарастващото напрежение на държавно ниво между САЩ и Китай. По-рано тази година американските власти забраниха на водещите телекоми в страната да продават смартфони на Huawei, въпреки постигнатите договорености между компаниите.

Без партньорство с телекомите, нито една компания няма шанс да постигне значими успехи на пазара за смартфони в САЩ. Huawei, в частност, е заподозряна в шпионаж в полза на китайското правителство и поради това властите в САЩ я възпрепятстват да прави голям бизнес на американския пазар.

Според редица анализатори обаче, ограниченията, които САЩ налагат на китайски фирми, са продиктувани от конкурентни съображения. Счита се, не без основание, че това са протекционистки мерки. Друга китайска компания, ZTE, дори беше принудена да преустанови временно дейността си, след като САЩ забраниха на американски фирми да й доставят компоненти за смартфони.

Коментари по темата: „Huawei с рекордно висок дял на пазара за смартфони”

добавете коментар...

  1. Saevar

    това са наистина прекрасни смартфони, жена ми има от 3 години HUAWEI с 2 сим карти, работи страхотно, батерията се държи много прилично за 3 годишна.. нямам забележки..

Коментар