БНБ покани две фирми в проект за разервиране на ИТ инфраструктура

Процедура по договаряне без обявление за избор на изпълнител за доставка на оборудване за резервиране на критичната инфраструктура обяви Българска народна банка. Поканените фирми са "Стоун Компютърс" АД и „Булмаг” АД.
Възложителят е поставил изискване за доставка на IBM или еквивалентно оборудване, тъй като техника от друг производител, с различни характеристики, ще доведе до несъвместимост или до затруднения при експлоатацията и поддържането на досега съществуващите в БНБ системи.
Посоченото оборудване е възможно да се достави само от поканените кандидати, които са оторизирани с писмо, издадено от "Ай Би Ем България" ЕООД, се посочва в мотивите на възложителя.
В началото на юни тази година БНБ успешно стартира проект за Обща банкова информационна система (ОБИС), базиран на SAP платформа. Инфраструктурата е изградена с оборудване от IBM – сървъри, дискова и архивираща система, свързани в SAN мрежа с оптични комутатори.
Реализацията на проекта ОБИС е изключително сложна. В БНБ работят редица отговорни системи, някои от които с национално значение. Голяма част от тях, заедно с вътрешни системи, са интегрирани с ОБИС.
Проблемите или прекъсването в работата на всяка една от системите се отразява на останалите. За да се осигури непрекъсваемост на бизнес процесите и безпроблемна работа на комплекса от системи, е необходимо осигуряване на резервираност на критичната инфраструктура на БНБ.
Предвид тази нужда, е необходима спешна доставка на оборудване, като не могат да бъдат спазени сроковете за провеждане на открита, ограничена процедура или процедура на договаряне с обявление, обосновава решението си БНБ.

Коментар