Анализатори: Xiaomi струва под 100 млрд. долара

Оценките за стойността на Xiaomi варират от 70 до 94 милиарда долара

В навечерието на IPO-то на Xiaomi анализатори дадоха оценка за стойността на китайския производител на смартфони – и тя е под 100 млрд. долара, или два пъти по-малко от онези 200 млрд. долара, за които се говореше в началото на годината.

Xiaomi се готви в момента за първично публично предлагане на акции (IPO), като вече подаде заявка на Хонконгската фондова борса. Най-интригуващият въпрос около IPO-то на „китайския Apple” е колко в действителност струва компанията, след като в публичното пространство циркулираха силно различаващи се стойности.

Експерти от Goldman Sachs оценяват Xiaomi в диапазона от 70 до 86 млрд. долара след първичното публично предлагане. Morgan Stanley пък дава оценка на компанията от 84,8 млрд. долара, а JPMorgan Chase посочва коридор от 71 до 92 млрд. долара.

Анализатори от банка CLSA смятат, че китайският производител на смартфони, носима електроника, джаджи и телевизори струва между 80 и 90 млрд. долара. Малко по-висока е оценката на Credit Suisse, според която стойността на Xiaomi е в диапазона 71-94 млрд. долара.

Първата публична продажба на акции на Xiaomi ще се състои в края на юни или в началото на следващия месец. Това ще бъде най-вълнуващото IPO тази година. Xiaomi е четвъртият по големина производител на смартфони в света, сред водещите играчи в носимата електроника и в Топ 10 на пазара за телевизори.

Коментар