Microsoft отваря Office за конкурентни формати

Microsoft планира да отвори своя пакет от приложения Office за други файлови формати. С този ход софтуерната корпорация се надява да тушира притесненията на бизнеса и правителствата относно съвместимостта на документите, съобщи silicon.com.

Microsoft включи поддръжка на отворения формат ODF в пакета Office 2007 Service Pack 2, който е все още в бета версия. Завършеният продукт се очаква през първата половина на следващата година.

Съвместимостта на документите е проблем за ИТ отделите, които се опитват да поддържат без загуба на данни потока от информация в хетерогенни среди. Често потребителите искат да съхраняват документите в различни формати, а това невинаги е възможно и зависи от Microsoft.

Миналата година дори имаше оплакване от британска образователна институция до Европейската комисия, че Office 2007 е попречил за разгръщане на инициатива, поради това, че не поддържа “естествено” отворения стандарт ODF.

Новите ходове на Microsoft по отваряне на Office към конкурентни формати обещават много по-голяма прозрачност и съвместимост на документите.

Коментар