Средствата по ОПАК са усвоени на 100%, обяви МДААР

100% усвояване на средствата по Оперативната програма “Административен капацитет” за 2007 г. и на част от средствата за 2008 г. отчете министърът на държамната администрация и административна реформа Николай Василев.
Към края на декември 2008 г. по сметките на бенефициентите са изплатени близо 28 милиона лева, съобщи министърът в присъствието на вицепремиера по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева, посланици на държавите членки на ЕС и бенефициенти по ОПАК.
До момента общо одобрените проекти по ОПАК са на стойност над 108 милиона лева и са сключени договори за близо 89 млн. лв. От стартирането на програмата през октомври 2007 г. досега са отворени общо 24 процедури, одобрени са за финансиране над 200 проекта и има 182 бенефициента по програмата.
Представителите на ЕК определиха ОПАК като най-успешната и прозрачна оперативна програма в България.
Според национално социологическо проучване на "Алфа Рисърч", значително са се повишили запознатостта, интересът и готовността за представяне на проекти по ОПАК. Според 71% от анкетираните, финансираните по програмата проекти са от полза за модернизирането на държавната администрация, а 69% смятат, че проектите ще бъдат полезни и за обществото като цяло.
Като най-голям напредък през последните години общественото мнение посочва компютъризацията, електронното обслужване, техническото модернизиране и подобряването на административното обслужване.
Като най-полезни при получаване на информация бенефициентите определят интернет сайтът на ОПАК и провежданите от управляващия орган информационни дни в цялата страна.
Един от най-съществените проблеми, идентифицирани от бенефициентите, остава капацитетът за кандидатстване и за изготвяне на качествени проектни предложения, особено в малките населени места. Кандидатите заявяват, че биха проявявили особен интерес към електронното обслужване и управление, обучение на служители и оптимизиране и модернизиране на предоставяните услуги.

Коментар