OLED телевизорите изпреварват трайно QLED

Лагерът на производителите на OLED телевизори, воден от LG, се разраства бързо

В последните две тримесечия продажбите на телевизори с панели на база органични светодиоди (OLED) превишават конкурентните QLED модели със светодиодна подсветка от квантови точки (QLED), по данни на анализаторската компания IHS Markit.

Очерталата се тенденция се обяснява с увеличаване на броя на производителите на OLED телевизори на фона на нарастващо внимание към сегмента на премиум устройствата, отбелязва Business Korea.

В периода януари-март в света са продадени 470 хиляди OLED телевизора, докато доставките на QLED TV възлизат на 366 хиляди броя за същия период. Година по-рано ситуацията беше коренно различна – продадоха се три пъти повече QLED телевизори отколкото OLED, или 679 хиляди спрямо 218 хиляди броя.

OLED телевизорите обаче застигнаха и изпревариха QLED през останалата част на миналата година. В периода юли-септември 2017 г. те почти се изравниха по продажби със своите конкуренти – 347 спрямо 390 хиляди броя, а през следващото тримесечие излязоха напред с продажби в размер на 744 хиляди броя, в сравнение с 444 хиляди за QLED.

Сходна динамика се наблюдава в продажбите на водещите играчи в двата сегмента. Лидерът на OLED пазара LG продаде 520 хиляди такива телевизора в заключителното тримесечие на 2017 г. и за първи път изпревари Samsung, който достави за същия период 415 хиляди QLED телевизора.

През първото тримесечие на настоящата година LG запази преднината си, макар че тя стана по-малко изразителна. Компанията пласира на пазара 344 хиляди OLED TV, докато Samsung успя да продаде 336 хиляди QLED TV. Съпоставката на годишна база показва, че LG е увеличила продажбите на OLED TV с 84%, а при QLED моделите на Samsung се наблюдава спад от 45%.

Аналитизаторите обясняват ръста в OLED сегмента с това, че броят на компаниите в състава на алианса от OLED TV производители постоянно се увеличава. Тази година в него се вляха китайската компания Hisense и японската Sharp. В момента на световния пазар оперират 13 производители на OLED телевизори.

Що се отнася до поддръжниците на QLED технологията, тяхната група е по-малобройна. Освен Samsung само още две компании произвеждат QLED телевизори – това са китайските TCL и Hisense.

Коментари по темата: „OLED телевизорите изпреварват трайно QLED”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    четете по-внимателно какво пише

  2. :)

    QLED са моделите с квантова точка на Самсунг. Нещо съвсем сте се объркали в превода. А и не е ясно само на Самсунг ли се вземат предвид моделите или и на останалите производители?

  3. fix

    Ако изпишете правилно името на източника си и ако вградите и линк към първоизточника на Новината …аз ще ви бъда БлагоДарен

Коментар