Дефицитът на ИТ кадри се задълбочава

Ситуацията на трудовия ИТ пазар се влошава, вместо да се подобри. Недостигът на обучени ИТ работници засяга все повече бизнеса, установи проучване на британската компания IT Job Board.

Близо три четвърти от анкетираните смятат, че празнината в ИТ уменията става по-голяма от година на година. Фактори за това са липсата на достатъчно ИТ професионалисти, от една страна, и динамичната същност на ИТ индустрията, от друга.

Решение на проблема дава аутсорсингът, смятат около 45% от анкетираните. 70% обаче са на мнение, че по-добро обучение на работното място би помогнало.

Работодателите трябва да инвестират в обучение на своя персонал, за да бъдат в крак със скоростта на промените, коментират от IT Job Board.

От компанията препоръчват на страната си да се опита да приобщи към ИТ както повече висококвалифицирани местни кадри, така и чужденци.

Същевременно една от основните новини през вчерашния ден у нас беше решението на британските власти да увеличат “вноса” на неквалифицирани работници от България и Румъния с 5000 на година.

Коментар