Два процента, но все пак ръст за ИТ пазара

Пазарът на ИТ в Западна Европа ще нарасне само с два процента през следващата година, прогнозира изследователският институт EITO (European Information Technology Observatory).
Икономиката е затруднена, но търсенето на информационни технологии ще продължи, коментираха анализаторите. Продажбите на хардуер, софтуер и услуги през 2009 година ще възлязат на 315 милиарда евро.
Докато обаче софтуерът и услугите ще нараснат с 3,2% до 228 млрд. евро, хардуерът ще отбележи спад с 1,3% до 87 млрд. евро.
EITO обяснява макар и малкия очакван ръст с покупките от публичния сектор, който няма да намали веднага инвестициите в ИТ като реакция срещу икономическата криза.
Информационните технологии имат стратегическо значение за компаниите, защото в условия на криза им позволяват да подобрят ефективността на операциите си, коментира Бруно Ламборгини, шеф на EITO. Той смята, че разходите за ИТ на бизнеса ще продължат да нарастват въпреки икономическата рецесия.
Модерните ИТ са важен инструмент за управление на кризи, каза още Ламборгини.
Глобалният пазар на ИТ ще нарасне с 2,7%, но в Съединените щати – само с 0,8%, което е драстична ревизия на предишна прогноза за 4,4% ръст.

Коментар