Голямото обещание на компютърния облак

Пазарът на предоставяне на услуги за съхранение и управление на информация в така наречения „облак” започва да се развива. IBM, Microsoft и Google вероятно ще бъдат основни играчи, тъй като те вече си извоюваха позиции в облачните изчисления. Microsoft предлага няколко услуги за управление на данни в своя портфейл Windows Live, включващ безплатно съхранение на файлове.
Вероятно срещу тях ще се изправят и други конкуренти. Един от тях със сигурност ще бъде Decho, новосформиран самостоятелен филиал на гиганта в производството на сторидж ЕМС. Компанията предлага услугата Mozy, която има за цел да помага на индивидуални и бизнес потребители да съхраняват и координират в компютърния облак цялата цифрова информация, фотографии и видео, която в момента държат на своите компютри, джобни устройства и смартфони. Услугата струва 5 долара на месец и предлага автоматично резервиране на информацията от компютъра на потребителя.
Главният изпълнителен директор на Decho Харел Кодиш смята, че неговата компания може да стане водеща на развиващия се пазар на услуги за управление на информация. „Decho е точно в средата на промяна от изчисления с център устройството към изчисления с център информацията,” казва той.
Като файлова система в небето
EMC още не е разкрила дългосрочните си планове за Decho, но е организирала филиала си така, че да оперира независимо, подобно на нейния много успешен филиал VMware, който миналата година излезе на борсата.
Чарлз Фицджералд, вицепрезидент на Decho по продуктов мениджмънт и дългогодишен кадър на Microsoft, представя услугите на Decho като файлова система на Windows в небето, но много по-добра и по-лесна за използване. Сега много хора използват техните папки с файлове за Windows за съхраняване на документи и снимки, но понякога имат затруднения в организирането и намирането им. Други дори не си правят труда да подреждат документите в папки, разчитайки на паметта си или на бавната функция за търсене на Windows, когато искат да открият нещо.
Освен това, сега, когато хората са разхвърляли доста неща по различни устройства и уеб сайтове, файловата система на  Windows не им е от голяма полза. „Сегашното мислене  е остаряло," казва Фицджералд. "Метафората на настолната папка с файлове вече не работи."
Целта на Decho е да въведе ред във фрагментираните дигитални архиви. Точно сега, всяко компютърно и комуникационно устройство все още има своя собствена файлова система и хората не са в състояние да съберат всички дигитални парчета от своя живот в едно лесно достъпно пространство в компютърния облак. 
Услугата Mozy засега е единственото предложение на младата компания. Ако успее да изготви един портфейл от полезни услуги и ги извади на пазара бързо, Decho би могла да стане един от ранните лидери на важен нов хай-тек пазар – пазарът за управление на лична цифрова информация. "Decho взема информацията в облака и ще продължава да предлага нови неща, за да ви помага да управлявате вашата информация," казва анализаторът Франк Жилет от компанията за проучване на пазара Forrester Research, който смята, че Decho има много добри перспективи за развитие.
Цялата информация на едно място
Управлението на информацията стои в центъра на стратегията на EMC. Компанията никога не е в била в бизнеса с потребителски технологии, преди да закупи Mozy в края на 2007 г., а по-късно в началото на 2008 г. и новата компания Pi от Сиатъл.
Сливането на двете компании допълни сложната технология на базата на изкуствения интелект на Pi за управление на персонална информация със съществуващата услуга за архив и резервиране и огромните складове за съхранение на цифрова информация на Mozy.
Mozy вече има повече от 900 000 потребители в над 100 страни. Тя държи на склад повече от 10 петабайта информация или около 10 пъти повече, отколкото съдържат всички страници на социалната мрежа Facebook.
Технологията на Pi ще направи възможно автоматичната организация на информацията на отделните потребители от всички техни устройства на едно място. Това ще ги улесни в преглеждането и търсенето на отделни позиции, както и споделянето на документи или снимки.
Използвайки изкуствения интелект, софтуерът ще изучава новата информация с постъпването й и ще създава виртуални папки с файлове, които съдържат обединени от общ признак елементи.
Decho ще се сблъска с голяма конкуренция, тъй като пазарът на този вид услуга се развива. Microsoft вече има някои услуги за управление на информация като част от платформата Windows Live. В това число влиза една безплатна услуга за съхранение на файлове в облака и една услуга, която позволява на потребителите да синхронизират информацията, която съхраняват на различни компютри. Компанията смята да пусне оше много подобни услуги.
"Ние търсим най-добрия начин за събиране на тези неща и извличане на най-доброто от персоналния компютър, мобилния телефон и уеб,” казва Брайън Хол, генерален мениджър на бизнес групата Windows Live.
От начина, по който Хол описва нещата, става ясно, че съхраняването и управлението на информацията са само част от един по-голям пъзел. Той вижда ролята на Microsoft в интегриране и управление не само на информация, но и на софтуерни приложения и уеб услуги като Facebook и Flickr в своя облак. Така че, ако признава някаква роля за Decho, той смята, че тя е относително ограничена.
От своя страна, вицепрезидентът на Decho Фицджералд казва, че уважава голямата сила на Microsoft, но твърди, че информацията ще бъде кралят на новия свят и, че Decho е в добра позиция да управлява голям обем информация за много хора и компании.
"Устройства и приложения ще идват и ще си отиват, но вашата информация ще остава. Там са насочени нашите усилия,” казва той.
Това е един от онези спорове, които ще бъдат решени с течение на времето. Както обикновено, ще бъде трудно да се наддава срещу Microsoft, една компания с огромни ресурси, която умее да чака. Но на EMC също не й липсват мускули и ако Decho изпълни обещанието си, в компютърния пейзаж ще се впише един голям нов играч.

Коментар