Японският антимонополен регулатор взе на мушка Apple

Apple принуждавала телеком операторите в Япония да субсидират продажбите на iPhone

Японската комисия по честна търговия (FTC) допуска, че Apple е нарушила антимонополните закони в страната, в частност – чрез отношенията си с телеком операторите, съобщи Ройтерс.

Твърди се, че Apple заставя доставчиците на мобилни услуги да продават iPhone по-евтино и да увеличават ежемесечните такси. Според антимонополния регулатор, по този начин американската компания лишава потребителите от справедлив избор.

По информация на FTC, Apple е принудила NTT Docomo, KDDI и SoftBank Group да предлагат субсидии и да продават смартфоните iPhone с отстъпка. Това би могло да попречи на доставчиците да предлагат по-ниски месечни такси и да ограничи конкуренцията, се казва в изявление на Комисията.

Антимонополният регулатор е започнал да проучва методите за продажби на Apple още през 2016 г., но досега не е санкционирал американската компания, поради обещания от нейна страна да преразгледа договорите си с операторите.

Половината от продаваните смартфони в Япония са епълски, по данни на MM Research Institute, което прави страната един от най-печелившите пазари за компанията.

Продавайки iPhone с отстъпка, телеком операторите дават предимство на Apple спрямо конкуренти като Samsung, посочват от FTC. За да компенсират загубите, операторите сключват доходоносни дву- и четиригодишни договори с клиентите.

Коментари по темата: „Японският антимонополен регулатор взе на мушка Apple”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    много мразя apple

  2. Anonymous

    *антимоноПОлен

Коментар