BASF планира най-голямата си инвестиция в Китай

Мартин Брудермюлер (вдясно), председател на Съвета на изпълнителните директори на BASF, и Лин Шаочун, изпълнителен подуправител на провинция Гуандун, подписаха меморандум за разбирателство в Берлин

Немският концерн BASF проучва възможността за строеж на високоинтегриран химически производствен комплекс в южнокитайската провинция Гуандун. Представители на двете страни подписаха тази седмица меморандум за разбирателство в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел и китайския премиер Ли Къцян.

Производственият Verbund комплекс в Гуандун ще бъде най-голямата инвестиция на BASF и ще бъде изцяло под управлението на немската компания. Китай е най-големият пазар на химикали – с дял от близо 40% – и има доминираща роля в растежа на световното химическо производство.

Изчисленията сочат, че инвестицията ще достигне 10 млрд. щатски долара до финализирането на проекта около 2030 г. Първите заводи ще бъдат завършени най-късно през 2026 г.

В началната фаза проектът на BASF ще включва заводи за производство на петрохимикали – ядрото на вече добре установената система, според концепцията Verbund. Инсталация за крекинг с пара с планиран капацитет от 1 млн. метрични тона етилен на година ще бъде началната точка на веригите за създаване на стойност на новия интегриран комплекс.

В следващите фази ще бъдат построени заводи за по-потребителски ориентирани продукти и решения, които да обслужват сектори като транспорт и потребителски стоки. Накрая комплексът ще стане третият най-мащабен обект на BASF в цял свят, следвайки Лудвигсхафен, Германия, и Антверпен, Белгия.

В провинция Гуандун живеят огромен брой клиенти на тези ключови индустрии, както и на други бързо развиващи се производства. С над 110 милиона жители, Гуандун е провинцията с най-многобройно население в Китай. Нейният брутен вътрешен продукт, който понастоящем нараства със 7% на година, вече задминава този на Испания и скоро ще достигне този на Южна Корея.

На новия обект BASF възнамерява да осъществи цялостна концепция за умно производство, базирано на най-съвременни технологии. В бъдеще клиентите в Южен Китай ще бъдат снабдявани от този високотехнологичен производствен комплекс.

В световен план понастоящем BASF ръководи шест обекта, следвайки концепцията Verbund: два в Европа (Лудвигсхафен, Германия; Антверпен, Белгия), два в Северна Америка (Фрийпорт, Тексас, САЩ; Гейсмар, Луизиана, САЩ) и два в Азия. Производственият комплекс в Нанкин, Китай, създаден през 2000 г., е съвместно предприятие с 50% участие на Sinopec, а обектът в Куантан Малайзия, построен през 1997 г., е съвместно предприятие с 40% участие на Petronas.

Коментар