Махнете думата нетбук, поиска Psion от сайтовете

Уеб сайтовете да не използват думата нетбук (netbook) и да я премахнат от своите статии, поиска компанията Psion, която е регистрирала продукти с това име.
Преди осем години Psion пусна два джобни компютъра – netBook и netBook Pro, чиито имена са регистрирани търговски марки.
Компанията иска от собствениците на сайтове да отстранят думата нетбук до края на март следващата година. По-нататъшната употреба на думата ще се счита за нарушаване на авторско право, съобщи сайтът Electronista.
Psion обаче не е обявила какви мерки ще предприеме спрямо нарушителите. Засега компанията изпраща писма на сайтове, посветени на нетбуците, с които ги информира, че името е нейна запазена марка и ги приканва да престанат да го използват.
В индустрията се счита, че думата нетбук е въведена от Intel. Гигантът определи с това име ултраевтините ноутбуци, предназначени за сърфиране в интернет.
Тайванската компания Asus обаче е тази, която наложи този тип компютри на пазара с нейния много успешен модел Eee PC. По-късно в играта се намеси и Acer, за да размести статуквото при мобилните компютри, благодарение именно на ултракомпактните и евтини нетбуци.
Устройството netBook, което Psion представи през 2000 година, наподобява много сегашните нетбуци. То работеше с операционна система EPOC, предшественик на Symbian. Джобният компютър обаче не успя да се наложи на пазара и Psion спря производството му.

Коментар