Готов е стандартът за мрежи от четвърто поколение

Повечето спецификации на стандарта за мрежи от четвърто поколение LTE са готови, обяви в края на годината консорциумът 3GPP. Очаква се завършеният стандарт LTE Release 8 да бъде одобрен не по-късно от март 2009 година, съобщи telecom-mag.
Сайтът на 3GPP също съобщава, че на функционално ниво стандартът е завършен. В момента експертите са съсредотичили усилията си върху настройка на стандарта за оптимална производителност. Очаква се LTE да осигури по-ефективно използване на спектъра и по-ниска цена на безжичните широколентови мрежи.
Технологията LTE (Long-Term Evolution) се явява еволюционно развитие на GSM и UMTS. Теоретично, стандартът поддържа скорост 326 мегабита в секунда (Mbps) за входящия трафик (downlink) и 86 Mbps за изходящия (uplink). На практика обаче скоростите обикновено са два пъти по-малки.
В консорциума 3GPP (3rd Generation Partnership Project) членуват около 80 компании от сектора на мобилните мрежи – от производители на чипове до оператори. Сред тях личат имената на Nokia, Intel, Motorola, Qualcomm, LG, AT&T, Sprint, Verizon, Vodafone, T-Mobile, China Mobile, DoCoMo и RIM. Член на организацията е и европейският институт по телекомуникационни стандарти ETSI.
В момента специалистите на 3GPP работят върху разширения пакет от спецификации SAE (System Architecture Evolution), на които се базира организацията на опорната мрежа на LTE.
Версия 8 на стандарта ще включва и няколко спецификации за т.нар. фемтоклетки (femtocells), или "Home Node B" по терминологията на 3GPP.
Подробности за спецификациите са били изнесени от представители на консорциума на среща в Атина. Работите по LTE Release 9 пък ще започнат в края на 2009-а.
Дори и LTE да бъде приет през март следващата година, стандартизирано оборудване за новите мрежи няма да се появи веднага на пазара. Активното внедряване на LTE технологията се очаква да започне едва през 2010 година.
Някои компании ще предложат решения и по-рано. Така например, Verizon Wireless – един от най-големите в света безжични оператори, планира да пусне LTE мрежа към края на следващата година. План за подобна мрежа обяви и операторът DoCoMo, само че пускането й ще стане през 2010 година.
Напредъкът в стандартизирането на LTE несъмнено е добра новина за оператори, които не са заложили в своите стратегии на технологията Wi-MAX.

Коментар