Нови играчи конкурират голямата четворка в офшоринга

Страните лидери в офшоринга срещат сериозна конкуренция от нови играчи. Голямата четворка – Бразилия, Русия, Индия и Китай – ще отстоява позиции срещу Мексико, Полша и Виетнам, според нов анализ на Gartner.

Тези страни ще се опитат да извлекат полза от финансовата криза, като отговорят на стремежа на корпорациите към икономии.

От списъка на 30-те най-значими в офшоринга отпадат Северна Ирландия, Шри Ланка, Турция и Уругвай. На тяхно място влизат Египет, Мароко, Панама и Тайланд.

От Топ 30 обаче изпадат държави не заради лоши резултати. Други страни са съумели да постигнат по-висок ръст на динамичния пазар и да ги изместят.

Ключови фактори за избор на дадена държава за офшоринг са владеенето на чужди езици от местните кадри, поддръжката на правителството, наличието на резервна работна сила, инфраструктурата, образователната система, политическата и икономическата ситуация, както и системите за защита на интелектуална собственост. От значение са също съвместимостта на културите, часовият пояс и времето за пътуване.

Най-ценени в езиково отношение от страните в ЕМЕА региона са Чехия, Полша и Унгария. Малайзия, Филипините, Тайланд и Виетнам пък са избирани най-вече заради ниските цени.

Коментар