Единното зарядно за смартфони все още e само пожелание

Комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер не е доволна от напредъка по проекта за единно зарядно за смартфони (снимка: Европейска комисия)

Европейската комисия планира да проучи целесъобразността на действия, които биха насърчили индустрията да премине към единно зарядно устройство за мобилни телефони, съобщи Ройтерс.

Тази задача стои пред регулаторните органи, поради липсата на напредък в постигане на целта за единно зарядно от страна на производителите на мобилни телефони, пояснява комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

От близо 10 години Европейската комисия настоява за въвеждането на единно зарядно за смартфони, тъй като несъвместимостта на устройствата създава неудобства за потребителите и ежегодно генерира огромно количество е-отпадъци.

През 2009 г. под натиска на ЕС повече от дузина компании, вкл. Apple, Samsung, Huawei и Nokia, подписаха доброволно меморандум за разбирателство, който предвиждаше „съгласуване” на зарядните устройства за новите модели смартфони, пускани на пазара от 2011 г. След изтичане на споразумението през 2012 г., някои компании поеха подобни задължения през 2013 г. и 2014 г.

ЕС обаче смята, че това състояние на нещата е незадоволително. „Като се има предвид незадоволителния напредък в този доброволен подход, Комисията скоро ще започне изследвания, за да прецени целесъобразността на други варианти”, казва Маргрете Вестагер.

Коментари по темата: „Единното зарядно за смартфони все още e само пожелание”

добавете коментар...

  1. Хмм

    От години чувам вече само 2 неща:
    – Имаш ли зарядно?
    – Имаш ли зарядно за iPhone? (по-рядко)

    Който има проблем – да си носи…

  2. мдам

    Единното зарядно отдавна е факт, нарича се micro USB. Но еврочиновниците трябва да демонстрират някаква дейност нали така?

Коментар