Nissan и NEC ще инвестират $1 млрд. в батерии за електромобили

Джойнт венчър на японските компании Nissan и NEC ще вложи 1 милиард долара в производство на литиево-йонни батерии за електрически и хибридни автомобили.

Съвместното предприятие ще може да произвежда първоначално по 13 000 батерии на година, съобщи Ройтерс. Капацитетът ще нарасне до 65 000 батерии през 2011 година, които ще се използват в колите на Nissan.

След 2011-а производството ще задволи нуждите от батерии на 200 000 автомобила годишно. За целта двете компании ще построят втори завод в Япония. Съвместната компания Automotive Energy Supply Corp. (AESC) планира да отвори заводи в САЩ и Европа, за да се възползва от законовите облекчения за производство на екологични превозни средства.

Nissan разработва електрически автомобил съвместно с френската Renault. По-рано представители на европейската компания съобщиха, че джойнт венчърът Nissan-NEC разглежда възможността да произвежда батерии във Франция за нейните първи електрически автомобили.

Toyota и Mitsubishi също имат съвместно предприятие за разработка на литиево-йонни батерии за автомобили. Друг японски гигант, Honda, наскоро обяви партньорство с GS Yuasa Corp, което предвижда производство и продажба на литиево-йонни батерии за хибридни коли.

Коментар