Motorola обмисля да мине на Linux

Производителят на мобилни телефони Motorola възнамерява да премине от операционна система Symbian към Linux-базираната Android, зад която стои Google.

От американската компания, която изпитва сериозни затруднения в последно време, са преценили, че Symbian не е достатъчно перспективна, съобщава сайтът 3DNews.

По-рано тази година Motorola прекрати работите по модела RAZR3, известен с кодовото име Ruby. Устройството използваше платформа UIQ (Symbian). Очаква се следващата версия на RAZR3 да стъпи на платформа Android.

Motorola може да претърпи значителен спад в продажбите в три поредни тримесечия, е заявил Оскар Родригез, директор по мобилни устройства в компанията. Това предполага, че в най-близка перспектива Motorola няма да пуска смартфони с операционна система, различна от Windows Mobile.

По време на конферентен разговор с инвеститорите на компанията, шефът на Motorola Санджей Шах e потвърдил слуховете, че компанията повече няма да разработва телефони с операционната система Symbian OS и потребителския интерфейс UIQ, нито ще продължи да създава продукти със своята Linux Java базирана платформа, позната под името JUIX, съобщи mobilebulgaria.com.

Компанията обаче ще завърши продуктите, използващи платформите, по които работи в момента, и след това ще насочи усилията си към Windows Mobile и Android за устройствата си от среден и висок клас. Целта на това е намаляване на разходите за разработка на нови модели.

Бюджетните телефони на Motorola ще са базирани на собствената платформа P2K. Според Шах, първият телефон с Android на компанията няма да се появи по-рано от година.

Коментар