Хората искат AI да им служи, но да не става като тях

Виртуалните помощници не трябва да придобиват прекалено човешки облик, смятат анкетирани

Какво мислят хората за изкуствения интелект, роботиката и дигиталните технологии? На този въпрос се опитва да отговори анкета, проведена от организаторите на панаира „Електроника 2018”, който ще се състои от 13 до 16 ноември в Мюнхен.

Анкетата сред 7000 души, представители на различни групи от населението, в САЩ, Китай, Япония, Германия, Франция, Великобритания и Италия, дава интересни резултати – някои предвидими, но други напълно неочаквани.

На първо място, 81% от потребителите по света искат „електронните устройства на бъдещето” да улеснят живота им. В същото време 71% са на мнение, че изкуственият интелект не трябва да замени собствените им мисловни процеси.

Концепцията за гласов контрол, въплътена във виртуалните асистенти, получава признание от потребителите: 60% процента от анкетираните предпочитат да имат електронни устройства, които могат да влизат в диалог с хората.

Най-голям ентусиазъм относно гласовата комуникация с устройствата се наблюдава при китайските потребители (85%). Сред американците, 68% предпочитат такъв интерфейс, а сред италианците – 66%. В същото време 17% от потребителите по света категорично се противопоставят на концепцията за „говореща електроника”.

Интересен е също така консенсусът сред потребителите, че цифровите помощници не трябва да са прекалено „човешки” – или, с други думи, умни, чувствителни и емоционални. 72% смятат, че роботите с изкуствен интелект трябва да останат добре разпознаваеми като машини.

За използването на роботи с изкуствен интелект за самообучение се застъпват 72% от анкетираните. Също толкова хора биха искали да получават подкрепа от роботите при вземането на решения.

Налице е обаче разминаване по въпроса дали машината трябва да разпознава човешките чувства и да реагира на тях. В Япония и европейските страни само половината от анкетираните са подкрепили подобна перспектива, докато в САЩ за нея се застъпват 60%, а положителен отговор на този въпрос в Китай дават 85% от респондентите.

Коментари по темата: „Хората искат AI да им служи, но да не става като тях”

добавете коментар...

 1. Бастет

  Ами:
  1: Дано не стане като кашата в “Универсален войник” където роботите откачиха и стана по-зле.
  2: Идеята ще ми хареса ако се открият повече работни места с по лека работа за хората, но като знам как стават нещата в БГ един работодател ще уволни 20 работника и ще си купи 1 такъв робот, който да върши работата на уволнените и пак ще е на кяр той.
  3: Идеята е добра ако ги ползват в медицината защото има много не добри да не кажа направо некомпетентни лекари на които им е все едно дали ще се събудим от упойка или не.Гледад само парите.
  4:Добре ще е да сложат и роботи вместо катаджии та поне да не бръснат шофьорите за пари а да си затварят очите за техни хора и мутри.Робота поне няма да е корумпиран.
  5:И накрая щом изкарахме роботите толкова по добри от хората защо да не заменим и парламента с роботи и да изхвърлим всички алчни негодници от там.Едва ли роботите ще ни управляват по зле дори и с грешка в чипа.

Коментар