Зелените технологии под натиск през 2009

Перспективите за зелените технологии остават добри в дългосрочен план. Но през 2009-а предприемачите в тази област могат да се натъкнат на сериозни трудности, поради рязкото поевтиняване на петрола.
Зелените технологии вече навлизат в енергийната индустрия, която се доминира изключително от големи корпорации. Соларни разработки все повече се комерсиализират в производството на енергия, появиха се хибридни и електрически коли, очакват се разнообразни зелени продукти за консуматорския пазар.
В същото време множеството инициативи и компании за зелени технологии, създадени през последните четири години, се сблъскват със силно насрещно течение. Падането на цените на петрола превръща голяма част от зелените предприятия, особено тези в биоиндустрията, в неконкурентни спрямо традиционните енергийни доставчици.
Много потребители и бизнеси заложиха на енергийноефективни технологии. Тази тенденция обаче ще се промени под натиска на евтиния петрол. Някои инвеститори в стартъпи за зелени технологии вече изказват опасения за по-нататъшното финансиране на тези предприятия.
Световната финансова криза несъмнено засяга зеления бизнес – както малките играчи, нуждаещи се от рисков капитал, така и вече наложили се компании, търсещи финасиране на проекти. Без достатъчно капитал, много стартъпи ще имат проблеми да изкарат своите зелени технологии на пазара.

Коментар