ARM има план да измести Intel при лаптопите

Cortex A-76 ще бъде оръжието на ARM при навлизане на пазара за РС процесори

ARM, водещият разработчик на CPU ядра за смартфони и таблети, обяви план за навлизане на пазара за РС процесори. Холдингът ще разчита на богатия си опит в мобилните чипове и на оптимизирани технологични процеси, за да помогне на индустрията да преодолее зависимостта от закона на Мур, който чипмейкърите следват все по-трудно.

Като основа за РС стратегията на ARM ще послужи ядрото Cortex-A76, проектирано за 10- и 7-нанометрови технологични процеси. Според  ARM, когато работи на тактова честота 3GHz, процесор на база Cortex-A76 ще бъде сравним по производителност с Intel Core i5-7300U на 3,5GHz. При това TDP на интелския чип е 15 вата, спрямо 5 вата за Cortex.

При сравнима производителност, Cortex процесорът консумира в пъти по-малко енергия

Тази година се очакват 10- и 7-нанометрови Cortex-A76 решения, които през 2019-а ще бъдат последвани от 7-нм CPU с кодово име Deimos, а през 2020 г. ще се появи Hercules, проектиран за 7- и 5-нм технология. ARM се надява, че за този период ще постигне 15% ръст на производителността годишно.

Агресивната пътна карта на ARM за навлизане на пазара за РС процесори

Моментът за навлизане на ARM на пазара за РС процесори е добре премислен – през следващата година се очаква да започне внедряване на 5G технологии в устройствата. По думите на ARM, новите SoC (системи на чип) ще могат да преодолеят доминацията на архитектурата x86 и да превземат съществен дял от ноутбуците и хромбуците в рамките на пет години.

Коментари по темата: „ARM има план да измести Intel при лаптопите”

добавете коментар...

 1. flashko

  Да не се окаже, че ARM имат само план. Не съм фен на Intel но последния ми таблет е DualBoot с техен процесор и разликата в производителността е огромна.

 2. Ивайло

  Да видим 2 ядра Intel срещу осем ядра ARM.
  “https://ark.intel.com/products/97472/Intel-Core-i5-7300U-Processor-3M-Cache-up-to-3_50-GHz”
  “https://en.wikipedia.org/wiki/ARM_Cortex-A76”
  Интересното е, че Intel процесора е от миналата година, а ARM ще е готов догодина. 🙂
  Това са фактите.

 3. dr.

  каква емулация те гони … не се казва че ще се ползва Android ,( JAVA runtime….

  “”програмист
  18/08/2018 20:51

  не става само с емулация , не ставааааааа””

 4. Той

  Аз мисля, че ARM има някакъв шанс да настигне Intel със snapdragon 1 000, защото Intel дълго време боксуваше на 14 нм, и то ако ARM направи собствена линия мини PC-та или конзоли, иначе лаптопите с ARM ще са само по-щадящи батериите, производителността им няма да е по-голяма.

 5. az

  @Влади,
  какъв е дяла на Интел при мобилните устройства след като са толкова велики?

 6. az

  @Влади,
  след като Интел са толкова велики какъв им е дела при мобилните устройства, а?

 7. Влади

  При ARM нещата са от типа, АЙДЕ УТРЕ. Те все ги стигат Интел от 10 години откакто Apple ги измъкна от пещерата на малките контролерчета. Не става само с архитектура и TSMC. Трябва си многогодишен стаж от софтуерни обновления и промени.

 8. Иван

  Надежди-говежди. Ще стигнеш Интел, на марта у сряда.

 9. програмист

  не става само с емулация , не ставааааааа

 10. Anonymous

  Не мисля че AMD ще им разреши.

Коментар