Правителството на САЩ одобри разделянето на AMD

Отделянето на производсвото на процесори от AMD в самостоятелна компания получи във вторник одобрение от американското правителство, съобщи CNET News.
Комитетът за чуждестранни инвестиции на САЩ (CFIUS) даде зелена светлина на AMD и инвестиционната компания ATIC (Advanced Technology Investment Company) да създадат Foundry Company, която ще поеме производствените операции на AMD.
Решението за разделяне на две на основния конкурент на Intel на пазара за процесори беше взето през октомври.
ATIC ще притежава 65.8% от акциите на Foundry Company, а останалите 34.2% ще са за AMD, съгласно съобщение на компанията от декември.
Инвестиционната компания ATIC е собственост на правителството на Абу Даби. Централата на новосъздадената Foundry Company ще бъде разположена в САЩ, а производствените й мощности – в Дрезден, Германия.
Плановете предвиждат построяване на завод в Саратога Каунти, Ню Йорк. Наскоро AMD опроверга слухове, че подготвя отваряне на завод в Китай.
Реорганизацията трябва да подобри финансовото състояние на AMD и да заздрави позициите й на пазара спрямо основния конкурент Intel. Инвеститор в AMD, която ще се съсредоточи върху разработката на процексори, е Mubadala Development Company, също от Абу Даби.

Коментар