Китай подготвя мега-сливане в телеком индустрията

В битката за надмощие в 5G ерата Китай е на път да осъществи мащабна телеком консолидация

Китайското правителство разглежда възможността за сливане на два водещи телеком оператора – China Unicom и China Telecom – с цел ускорено развитие на мрежите от пето поколение (5G), съобщи Блумбърг, позовавайки се на информирани източници.

В резултат на обединението ще се появи телекомуникационен гигант с пазарна капитализация над 77 млрд. долара. Новата компания обаче ще остане по-малка от най-големия мобилен оператор в страната – China Mobile.

Към края на юли т.г. China Unicom и China Telecom имат общо 584 млн. абонати на мобилни услуги, докато потребителската база на China Mobile наброява 906 млн.

От двете компании все още не са коментирали появилите се информации за сливане. Окончателно решение за сделка не е взето, уточняват източниците на Блумбърг.

Междувременно акциите на China Unicom и China Telecom се покачиха на фона на предполагаемото сливане в близките няколко години.

Китай води битка със САЩ за доминация в сферата на 5G мрежите, тъй като тази технология е стратегически важна за двете страни – особено в условията на започналата търговска война между водещите икономики в света.

Коментар