Расте търсенето на обикновени телефони

Обикновените телефони Jio се радват на широка популярност на развиващите се пазари

Проучване на пазара на мобилни телефони през второто тримесечие на годината показва интересна тенденция – продажбите на обикновени апарати са нараснали с 5%, докато при смартфоните увеличението е само 2%, сочат данните на Counterpoint.

Пазарът на смартфони в периода април-юни възлиза на 363 млн. броя (2% ръст на годишна база) в глобален мащаб, срещу 111 млн. броя за обикновените телефони (5% ръст), според доклада на анализаторската компания.

Лидери на пазара за смартфони са познатите играчи Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi, Oppo, Vivo и LG. При обикновените телефони обаче ситуацията е напълно различна – на този пазар доминират Jio, iTel, HMD, Tecno, Samsung, Lava и Symphony.

Популярни марки обикновени телефони (източник: Counterpoint)

Очаквано, продажбите на обикновени телефони са концентрирани на развиващите се пазари като Индия и Африка. Популярността на брандовете варира значително, в зависимост от региона, показва още проучването.

Анализаторите обръщат внимание и на огромния ръст в продажбите на смартфони Nokia – с около 782% на годишна база, докато обикновените телефони на възродения бранд бележат ръст от 37%.

Коментар