Готови са първите антивируси за Windows 7

Следващата операционна система на Майкрософт вече чука на вратата и антивирусните компании побързаха със своите продукти за Windows 7. В случая те са улеснени от сравнително неголемите промени в базовата архитектура на новата ОС.
При Vista промените бяха драматични и единствено McAfee имаше комерсиално решение за сигурност, когато системата излезе за бизнеса през ноември 2006 година, припомни CNET News.
Сега обаче няколко разработчици, сред които AVG, Kaspersky и Symantec, имат готовност с антивируси за Windows 7.
McAfee обяви, че ще осигури поддръжка към момента на излизане на системата, а Trend Micro обещава скоро продукти за сигурност, съвместими с Windows 7.
Symantec пусна тестова версия за Windows 7 на своя антивирус Norton 360, макар и в компанията да са наясно, че имат да довършат някои неща по софтуера, споделя Дейв Коул, директор по продуктов мениджмънт.
Подобна поддръжка е много важна за Майкрософт. Компанията е вградила т.нар. "action center" в операционната система, който алармира потребителите, когато установи, че няма инсталиран антивирус.
Центърът след това насочва потребителите към страница в уеб сайта на Майкрософт, където са поместени линкове към съвместими с Windows 7 антивирусни програми. На страницата личат имената на Kaspersky, AVG и Norton.
Майкрософт уточнява, че работи и с други независими софтуерни разработчици, за да осигури още решения за сигурност, съвместими с бета и финалната версии на Windows 7.

Коментар