Intel може да „аутсорсне“ евтините процесори

TSMC може да поеме производството на бюджетните процесори на Intel

Дефицитът на интелски процесори породи слухове, че американската компания може да изнесе производството на някои свои продукти – в частност, чипсети Intel 300 – към тайванската TSMC, за да освободи мощности за 14-нанометровите си процесори.

Нещо повече, според публикация на Digitimes.com, сега Intel разглежда възможността да възложи на TSMC производството и на част от процесорите си. Става въпрос за бюджетните CPU, които по-рано се отнасяха към линията Atom – това са процесорите от семейства Apollo Lake и Gemini Lake.

С подобен ход Intel ще може да преодолее дефицита на 14-нанометрови процесори още в началото на следващата година. Към момента обаче няма официални коментари от компанията по този въпрос.

В последните месеци РС индустрията изпита остър недостиг на интелски процесори в по-ниския клас. Itnel, от своя страна, дава приоритет на процесорите от висок клас, които са по-рентабилни за компанията. От създалата се ситуация се възползва конкурентът AMD, който превзема територия с процесорите Ryzen.

Коментар