Intel подготвя конкурент на AMD Yukon

Корпорацията Intel подготвя мобилна платформа, която ще конкурира AMD Yukon при ултрапортативните лаптопи, съобщи DigiTimes.
Нисковолтовото решениe (CULV) ще намери приложение в ноутбуци с цени в диапазона от $699 до $899, очаквани на пазара през второто тримесечие на годината.
Водещите производители на лаптопи са готови да пуснат продукти, базирани на новата мобилна платформа, според източници от тайванската индустрия.
Очаква се продажбите на CULV-базирани лаптопи да достигнат 10 милиона броя през настоящата година.
Intel планира да раздели пазара на четири сегмента: 12.1-инчови и с по-голям екран традиционни ноутбуци; Atom или Pineview-базирани нетбуци; мобилни интернет устройства (MID) на платформа Menlow; и ултра-портативни ноутбуци с дисплеи с размер 11.x-13.3 инча.
Компанията HP, най-големият производител на компютри в света, е решила да използва интелската CULV платформа в нов модел 13.3-инчов ноутбук, твърди DigiTimes.
Intel владее пазара на нетбуци, повечето от които използват процесора Atom. Конкурентът AMD остана пасивен в този сегмент, но с платформата Yukon даде сериозна заявка за формиране на нов клас ултрамобилни компютри, позиционирани над нетбуците.
HP първа обяви лаптоп с решението на AMD. Отговорът на Intel обаче не закъсня и в следващите месеци се очакват мини ноутбуци, които се базират на никсоволтовата платформа.

Коментар