Radeon Instinct MI60/MI50 са първите 7-нм графични GPU

Radeon MI60 е най-бързият в света PCIe ускорител в изчисленията с двойна точност, обяви AMD

AMD обяви първите в света 7-нанометрови графични решения – процесорите Radeon Instinct MI60 и MI50 за информационни центрове, изкуствен интелект и високопроизводителни изчислителни среди.

Тези ускорители са проектирани за следващо поколение приложения за машинно самообучение, високопроизводителни изчислителни среди (HPC), облачни среди и рендъринг, които се използват активно от учени, изследователи и разработчици в области като климатичните промени, изчислителната биология, предотвратяване на заболявания и много други.

AMD Radeon MI60 е най-бързият в света PCIe ускорител в изчисленията с двойна точност, достигащ върхова производителност от 7,4 TFLOPS FP64, нужна за разнообразни HPC приложения в енергетиката, самолетостроенето и ракетостроенето, отбранителната индустрия и др.

Графичните ускорители AMD Radeon Instinct MI60 и MI50 се отличават със следните характеристики:

  • Хипербърза HBM2 ECC памет с пропускателна способност до 1TB/s за обмен на данни, поддържаща PCIe 4.0 системни връзки;
  • Гъвкави възможности за изчисления с различна точност (FP16, FP32 и INT4/INT8), за нарастващото търсене на решения за справяне с динамични работни задачи;
  • Две Infinity Fabric връзки на GPU, позволяващи пропускателна способност 200GB/s peer-to-peer, свързване на до 4 GPU в пръстен и скорости до 6 пъти по-високи от стандартните за PCIe 3.0

AMD също така обяви платформа за софтуерни разработки ROCm 2.0, която поддържа новите ускорители Radeon Instinct и е проектирана за ефективното разработване на високопроизводителни, енергоефективни хетерогенни изчислителни системи.

Графичните процесори AMD Radeon Instinct MI60 ще станат достъпни за информационни центрове в края на 2018 г., а AMD Radeon Instinct MI50 GPU – към края на 1-вото тримесечие на 2019 г. Отворената софтуерна платформа ROCm 2.0 ще излезе към края на 2018 г.

Коментар