111 администрации са сертифицирани по ISO

111 администрации са сертифицирани по проекта на МДААР „Промотиране на системи, инструменти и добри практики за управление на качеството в администрацията”
Неоснователно е твърдението, че само 2 от общините, включени в проекта на Министерството на държавната администрация и административната реформа „Промотиране на системи, инструменти и добри практики за управление на качеството в администрацията”, са получили сертификати за качество. Това каза министър Николай Василев по повод парламентарния въпрос на г-н Иван Иванов, народен представител от ДСБ.
В проекта на МДААР, реализиран по оперативната програма „Административен капацитет”, бяха включени общо 130 областни и общински администрации. Всички те получиха консултантска помощ за въвеждането на международните стандарти за качество ISO. През октомври и ноември 2008 г. бяха проведени и сертификационните одити, в резултат на които общо 111 администрации бяха препоръчани за сертификация. Издадените сертификати са 144 на брой, като от тях 100 по ISO 9001, 37 по ISO 14001 и 7 по ISO 27001. Това може лесно да се провери както в международно признатите сертифициращи организации SGS и Bureau Veritas, така и в самите администрации.
Освен това има и 14 условни сертификации (препоръчани за сертификация след отстраняване на незначителни недостатъци), с които общият брой на стандартите ще нарасне на 158, а на администрациите – на 116. Сертификати не са получили 14 администрации, а 5 администрации са само с условна сертификация.
Странно звучи и другото обвинение, отправено от г-н Иван Иванов, за връзка между министъра на държавната администрация и управителя на една от фирмите, изпълнител на дейностите по сертифициране – Калин Панев. Министър Николай Василев категорично заяви, че не познава лично този човек и не си спомня да са били съученици, както твърди народният представител Иван Иванов.
Пресцентърът на МДААР потърси г-н Панев за коментар, но до този момент не сме успели да се свържем с него. От информацията, която открихме за него, става ясно, че е завършил Техническия университет във Варна, а след това е специализирал в университета „Кингстън” във Великобритания – министър Василев не е следвал в нито едно от тези учебни заведения. Стана ясно също, че г-н Панев е роден през 1971 г., докато министър Николай Василев е роден през 1969 г., от което е видно, че няма как да са били в един клас.
Припомняме, че двете фирми, с които МДААР е сключило договор за извършване на сертифициране на системите – „Бюро Веритас – Варна” и „СЖС България” ЕООД, са избрани след провеждане на обществена поръчка през септември 2008 г. Всички етапи на обществената поръчка бяха проведени публично и прозрачно, в присъствието на участниците и медии. Разглеждането и оценяването на офертите на участниците се осъществи от оценителна комисия, в която бяха включени представители и на други ведомства и на неправителствения сектор. Няма нито едно обжалване по процедурата от страна на останалите участници в тази обществена поръчка.

Коментар