4K телевизорите правят 70% от оборота на пазара

Повечето големи телевизори преминаха от резолюция 1080p към по-високата Ultra HD 4K (източник: CCO Public Domain)

Продажбите на телевизори през третото тримесечие на 2018 година остават на нивото от миналата, но се наблюдава рязко увеличаване на средния размер на екраните, сочи анализ на пазара, изготвен от компанията IHS Markit.

След сезонния подем през първата половина на годината, когато на фона на промоции, свързани със световното първенство по футбол, продажбите на телевизори нараснаха с над 7%, през третото тримесечие настъпиха застой и спад – дори двуцифрен в региони като Западна Европа, Латинска Америка, Близкия изток и Африка.

В cъщото време обаче сегментът на големите телевизори бележи ръст. Световните доставки на екрани с диагонал 60 инча и по-голям са се увеличили с над 40% в периода юли-септември. Северна Америка и редица развиващи се пазари постигат още по-голям ръст – IHS оценява темповете на растеж в тази категория на повече от 10%, в сравнение с предходното тримесечие.

На този фон се увеличава делът на 4K телевизорите. В повечето големи телевизори производителите преминаха от резолюция 1080p към по-високата Ultra HD 4K, сочи анализът.

Делът на 4K моделите в общия обем доставки на телевизори достигна рекордно ниво от почти 44%. По отношение на приходите, делът на 4K телевизорите превишава 71%, което е обяснимо предвид по-високата им цена.

Продажбите на 8K телевизори засега са ограничени. По данни на IHS, един бранд (не е посочен в доклада) е доставил на пазара през третото тримесечие неголям брой такива телевизори в Япония и Китай. Прогнозата сочи, че към края на 2018 г. и други производители ще започнат да усвоят категорията на 8K телевизорите.

Тенденция през тримесечието са намаляващите цени на 65-инчовите течнокристални телевизори с поддръжка на 4K резолюция. В Северна Америка средната цена на такъв телевизор е 1110 долара, докато в Китай е значително по-ниска – около 928 долара, което се обяснява с изострената конкуренция от страна на играчи като Xiaomi.

Коментари по темата: „4K телевизорите правят 70% от оборота на пазара”

добавете коментар...

  1. Saevar

    най-доброто нещо което съм си купувал за телевизор е 4К тв със Андроид, бухаш му КОДИ медия център, и в него слагаш торент ADDON-ите (zamunda, arena) както и “torrentz2.eu” търсачката , Netflix и IPTV…

Коментар