ЕС ще инвестира 1 млрд. евро в интернет проекти

Европейската комисия предложи вчера да инвестира 1 млрд. евро за разширяване и модернизиране на високоскоростната интернет връзка в селските райони.
Тези средства ще бъдат предоставени посредством съществуващия Фонд на ЕС за развитие на селските райони, съобщиха от Комисията.
Целта е да се премахнат белите полета по картата, показваща районите с широколентов достъп до интернет в Европа. 30% от населението в селските райони не разполага с широколентов достъп до интернет, по последни проучвания.
Предложението включва и значителни инвестиции в енергийната инфраструктура.
Трябва да си извадим поука от неотдавнашната газова криза и да инвестираме сериозно в енергетика. Освен това е необходимо европейската икономика да се стимулира чрез осигуряване на достъп до информация в селските райони”, каза председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу.
Планът на ЕС за възстановяване представлява „интелигентна инвестиция“ – краткосрочен стимул, насочен към постигане на дългосрочни цели.
Комисията прие списък на специфични проекти, посредством които неусвоени средства в размер на 5 млрд. евро от бюджета на ЕС ще бъдат използвани за изграждане на по-силна Европа в дългосрочен план.

Коментар