ЕК прекрати процедура срещу България

Европейската комисия прекрати днес пет процедури за нарушение срещу държави-членки на ЕС, вкл. България.
Страната ни беше единствената в ЕС, в която преди Коледа не беше възможно всеки гражданин да осъществи спешно повикване до единния европейски номер 112 от всеки телефон. След като България изпълни това условие, Комисията прекрати процедурата за нарушение, образувана през октомври 2007 г.
Преди няколко месеца ЕК реши реши да заведе иск срещу България и Румъния в Съда на Европейските общности, заради неспазване на ангажименти по въвеждане на номер 112. Комисията все пак даде на страната ни 3 месеца отсрочка, за да се справи с проблема и в крайна сметка до дело не се стигна. 
ЕК прекрати и две други процедури в Румъния и Словакия, свързани с информация за местоположението на повикващия при повикване на номер 112. Наличието на тази информация позволява да бъдат откривани бързо жертвите на злополуки.
Румъния потвърди, че на службите за спешна помощ вече се предоставя информация за местоположението на повикващия за всички повиквания от мобилен телефон. Словакия  също приложи необходимите мерки за ефективно функциониране на услугите.
Комисията прекрати процедура срещу Люксембург след извършеното преструктуриране на Министерството на медиите и далекосъобщенията. Така беше осигурено структурно отделяне на регулаторните от управленските функции, съгласно изискванията на правилата на ЕС в областта на далекосъобщенията.
Беше прекратена и процедурата срещу Кипър, във връзка с правата на преминаване, т.е. с възможността държавните органи да предоставят на доставчиците на телекомуникационни услуги правото да изграждат инфраструктура като канали, кабели и стълбове на обществени места.

Коментар