ИТ мениджърите били по-умни от другите

Мениджърите на ИТ позиции са по-умни от техните колеги в други области като човешките ресурси и маркетинга, според официалната статистика за пазара на труда във Великобритания.
Средно 830 лири седмично изкарва ИТ шеф, в сравнение с 660 лири за останалите мениджъри, твърди доклад за тримесечието на e-Skills UK. Единствено финансовите мениджъри заработват повече – тяхната седмична заплата е средно 860 лири.
62% от 278 хиляди ИТ шефове са достигнали по-висока степен на квалификация, каквато е научната степен (но не задължително в ИТ), сочат данните от e-Skills и Националната статистика. За сравнение, при останалите мениджъри този показател е 43%.
Най-изненадващото в изнесените данни е образованието на ИТ мениджърите, което разбива стереотипа на технологичния ръководител. Оказва се, че едва 11% от тях имат свързана с ИТ научна степен. Другите характеристики на стереотипа обаче се запазват: 90% от ИТ мениджърите са бели хора, 84% са мъже и 70% са женени.
Средната възраст на ИТ шеф е 39 години. 39 също така е процентът на работещите в ИТ сектора, а след тях се нареждат тези в държавната администрация, финансите и търговията.
Същевременно данните сочат, че нараства търсенето на уеб дизайнери, старши програмисти, уебмастери (или администратори на съдържание) и като цяло на Интернет персонал.

Коментар