Windows 10 се изкачи на първо място при десктоп платформите

Windows 10 вече е най-популярната операционна система за персонални компютри (източник: Microsoft)

В края на миналата година Windows 10 най-сетне зае първо място по популярност сред настолните операционни системи, изпреварвайки Windows 7, сочат актуални данни на услугата NetMarketShare.

Делът на Windows 10 възлиза в момента на 39,22%, докато преди един месец на платформата се падаха 38,14% и тя все още отстъпваше на Windows 7, която сега контролира 36,9%.

С течение на времето, разликата между Windows 10 и Windows 7 се очаква да нараства в полза на първата. Но въпреки това, делът на Windows 7 остава впечатляващ, като се има предвид, че тази система вече е на 10 години.

Microsoft ще прекрати разширената поддръжка на Windows 7 на 14 януари 2020 г., което е още една предпоставка за увеличаване на потребителската база на Windows 10.

Windows 10 е инсталирана в момента на 39,22% от персоналните компютри (източник: NetMarketShare)

Актуалната операционна система на Microsoft излезе преди три години и половина и в момента е инсталирана на над 700 млн. устройства – персонални компютри, таблети, смартфони и конзоли Xbox One.

Първоначално Microsoft говореше за 1 милиард устройства с Windows 10, но постигането на тази цел за кратко време се оказа нереалистично пожелание. Рано или късно обаче Windows 10 ще достигне заветните 1 млрд. устройства.

Коментари по темата: „Windows 10 се изкачи на първо място при десктоп платформите”

добавете коментар...

  1. Saevar

    колеги, за всичко си има методи, пример: аз скоро си купих лаптоп със Windows S беше просто прекалено евтин за 200$ със всякакви портове FullHD, HDMI,SD reader.. така после го ъпгреиднах безплатно до М$10 и му екстрактнах кода за активиране, биоса беше заключен за инсталирване на друга ОС но когато го флашнах всичко си дойде на мястото и му бутнах Линукс, сега работи отлично и си имам безплатно активиращ код за М$10, а с телефоните е много елементарно, просто си слагаш firewall и пускаш 1=2 или там колкото апликации ползваш и другото го забраняваш, няма как да те следят след това…

  2. ЛайНукс Балкански

    До Anonymous
    Ами с телефоните ко шъ прайм? Да се продават голи джаджи без софтуер – Андроид и IoS?
    Шото там монопола е брутален – да има някъде телефончета без ОС? Щото компютри си има достатъчно без ОС и чиляк може да си инсталира кой от кой по убав Линукс – всеки един от 100000 разновидности! Ама сте банални мрънкачи и лицемери!

  3. дедо

    До ревлювците!
    Има достатъчно начини да караш и без Уиндос ако искаш. Това, което редовните хейтъри знаете, но не искате да си признаете е, че за повечето хора Уиндос на десктопа е най-доброто за тях! Въпреки всиките му кусури и въпреки, че си плащат другите безплатни алтернативи просто не им вършат работа! Имате си хиляди шаренки линукси да си човъркате – как ви остава време да клечите по форумите и да съскате под всяка новина за Уиндос?!

  4. Anonymous

    Как няма да стигне? Ще стигне нали продават нови готови конфигурации за продан с предварително наврян Windows 10 и като му турят блокировка за downgrade – всичко е песен и брутален чрез изнасилване успех за Майкрософт.

    Некой може да си каже кво толкова че си купя компа и ще затрия десятката да ама не е така просто … най-малкото вече човека ще е наврян вътре в схемата с пари за уиндоса които е хвърлил на вятъра и освен това вече правят защити с чипове да не се преинсталират други операционни системи и софтуер.

    Решението на проблема е да се забрани продажбата на компютри с предварително инсталиран софтуер.

  5. 12345

    С това следене на потребителя, може и да не стигне милиарда.

Коментар