Chrome взима още преднина при браузърите

Crhome е най-популярният бразуър както на десктоп платформите, така и на мобилните устройства (източник: Google)

Свежи статистически данни за уеб браузърите, достъпни в NetMarketShare, показват нарастваща популярност на Google Chrome, който продължава да набира преднина спрямо конкурентните предложения.

В края на декември пазарният дял на Chrome при десктоп системите е достигнал внушителните 67,2%, в сравнение с 66,4% месец по-рано. На второ място по популярност е Firefox (9,6%) на Mozilla, следван от Internet Explorer (8,3%) и Edge (4,1%) на Microsoft.

На мобилната арена безусловен лидер също е Chrome с пазарен дял от 63,2%. След браузъра на Google се нареждат Safari (26,6%) на Apple и китайският Baidu Browser с 2% сред потребителите на портативни устройства.

Браузърът Chrome увеличава преднината си спрямо конкурентите (източник: NetMarketShare)

Слабите позиции на Edge заставиха Microsoft да предприеме мерки, като вече се появиха информации, че компанията прекратява развитието на собствения енджин в полза на Chromium.

Тази стъпка на компанията предизвика нееднозначни реакции от големите играчи на пазара, вкл. Mozilla – от разработчика на Firefox упрекнаха Microsoft, че дава на Google още по-голям контрол над интернет.

Коментари по темата: „Chrome взима още преднина при браузърите”

добавете коментар...

  1. Пешо

    To Opera го няма – новият опера е Хром. Всичко е Хром и МS Интернет Експлорер скоро ще стане. Алтернативата единствено идва от Firefox и евентуално Safari. Това е, няма много алтернативи. А това не е добре.

  2. Йордан

    Интересно, че делът на Opera тотално се е стопил.

Коментар