Huawei обяви най-бързия ARM процесор за сървъри

Уилям Ксу, директор на борда на Huawei, показва процесора Kunpeng 920 (снимка: Huawei)

Huawei разкри подробности за нов процесор Kunpeng 920, проектиран на основата на архитектура ARM. Според компанията, това е най-високопроизводителният ARM-базиран CPU.

Процесорът Kunpeng 920 е предназначен за използване в сървъри, изчислителни центрове за обработка на големи обеми данни и разпределени хранилища на данни, уточняват от компанията.

Разработен от инженери на Huawei и с лицензирана архитектура ARMv8, чипът ще се произвежда по 7-нанометров технологичен процес. Процесорът съдържа 64 ядра на тактова честота 2,6GHz и 8-канален контролер на памет от тип DDR4. Предвидени са още два порта 100G RoCE (RDMA over Converged Ethernet), интерфейси PCIe 4.0 и CCIX.

В теста SPECint новият процесор превъзхожда с 25% най-добрия резултат в индустрията. По отношение на енергийната ефективност, чипът е с 30% по-добър, а при пропускателната способност на подсистемата за паметта – с 46%. Междувременно, Huawei обяви три сървъра TaiShan, базирани на нови процесори.

Компанията подчерта също партньорството си с индустриални организации като Green Computing Consortium (GCC), Linaro и Open Edge and HPC Initiative (OEHI), както и с хай-тек гиганти като Microsoft, Oracle и SAP за създаване на отворена екосистема от хардуерни и софтуерни решения.

Коментари по темата: „Huawei обяви най-бързия ARM процесор за сървъри”

добавете коментар...

  1. :)

    Huawei каквито и сървърни решения да измислят, с тоя съпорт дето го имат (по-скоро липсата на адекватен съпорт) …

  2. Saevar

    голям фен започнах да ставам на ARM процесорите, преди 3 години си купих РаспбериПай и останах приятно изненадан, преди няколко месеца си взех Одроид който е пак с ARM но е в пъти по-мощен и по-бърз от Распберито … сега домашния ми облак стои на тях както и личния ми мейл сървър за конфиденциална кореспонденция, чат, днс сървър, уеб сървър… просто перфектно.

  3. Хардуерист

    Забелязва се една диференциация между процесорите, произвеждани от ХайСиликон и Хуавей. Първите са дъщерна фирма и правят ниско-производителни цпу-та ? за гсм-и.
    Фирмата-майка ще се фокусира върху хай-енд сървърни решения…

Коментар