Делът на Mac OS X продължава да расте

Епълската операционна система Mac OS X увеличи пазарния си дял през януари, сочат последни данни на компанията за уеб метрика Net Applications.
Mac OS X има почти 10% дял при операционните системи, от които е осъществен достъп до интернет. Системата бележи ръст от 9.63% през декември до 9.93% през януари.
Операционната система на iPhone е увеличила дела си от 0.44% до 0.48%, показва статистиката.
Големият печеливш обаче е iPod touch, който продължи експлозивния си ръст от декември, посочва в свой анализ Fortune. През януари системата на плейъра е увеличила дела си с 37.5%, за да заеме 0.11% от интернет достъпа. Това означава, че поне 1 от всеки 1000 уеб хита през януари е направен от iPod touch.
Междувременно, забележимо присъствие през изтеклия месец има и новата операционна система Windows 7 на Microsoft, която все още е достъпна за сваляне в бета версия.
След като излезе на 10 януари, Windows 7 достигна бързо дял от 0.04%. През по-голямата част от месеца системата се колебаеше между 0.12 и 0.15%, за да скочи в края на януари до 0.23%.
Този пик се обяснява от анализаторите с факта, че много потребители не са знаели за удължаването на срока за достъп до бета версията на Windows 7 до 10 февруари.
Като цяло, операционните системи Windows държат 88.26% дял през януари, което е малък спад спрямо декември, когато Microsoft имаше 88.68%.
Linux е на трето място с 0.83% дял, в сравнение с 0.85% през декември.
Статистиката на Net Applications се базира на данните от 160 милиона посетители на нейната мрежа от хоствани уеб сайтове, които събират данни.

Коментар