Производството на смартфони се свива до нивото от 2013 г.

За пето поредно тримесечие пазарът на смартфони го чака спад (източник: CC0 Public Domain)

Пазарът на смартфони е в рецесия, като през първото тримесечие се очаква производството да падне до най-ниското си ниво от 2013 година, сочи прогноза на инвестиционната банка Credit Suisse, на която се позовава Business Insider.

В периода октомври-декември 2018 г. обемът на световното производство на смартфони възлиза на 357 млн. броя, което е спад от 3% спрямо предходното тримесечие. Очаква се през първата четвърт на 2019 г. да бъдат пуснати 289 млн. смартфона, или с 19% по-малко спрямо Q4 на миналата година.

Новите модели по правило излизат през пролетта и есента, а пикът на продажбите е в последните месеци на годината. Но ако прогнозата на Credit Suisse се окаже вярна, това ще означава спад в производството на смартфони пето поред тримесечие.

Все още е рано да се прецени дали негативната прогноза е повлияла в пълна степен на стойността на акциите на доставчиците или ще продължи да оказва въздействие в бъдеще, коментират анализатори. Най-големите производители трудно увеличават продажбите, тъй като хората предпочитат да ползват старите си устройства, поради липсата на революционни иновации.

Пазарът на смартфони е малко скучен, коментира ситуацията в интервю за Business Insider техническият анализатор Джеймс Кордуел от Atlantic Equities.

Според тайванската Yuanta Securities Investment Consulting, негативната динамика от последните четири тримесечия ще продължи и през 2019 г. Това обаче няма да се отрази на разположението на силите между производителите и шестте водещи играчи ще останат по местата си.

Коментари по темата: „Производството на смартфони се свива до нивото от 2013 г.”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ами, явно ще става като десктоп компютрите – скоро ще ударят тавана. Моят телефон е на три години – 250 лева навремето – 8 ядрен процесор, 2 рам и 16 мг пикс камера – издържа всякакви експерименти , рутвания, ъпдейти, смени на Ром, ънрутвания, 3д филми перфектно си вървят на него с VR очила. Сега има много по-хубави, но като се замислих не виждам какво повече ще правя с тях, затова на моичкия му купих само една нова батерия за 20 лева и пак е пушка. От тази гледна точка вярно производителите нищо добро не ги чака

  2. Димитър Иванов

    Смарт телефоните принципно не са по-различен продукт от лаптопите и таблетите като интересно многофункционално устройство за работа и развлечение. Когато то достъпи пикът си като характеристики, цена, интерес, то най-нормалното нещо е хората да намалят желанието си постоянно да си купуват ново и ново устройство, само и само да са на пика на вълната или да имат още 1-2 екстри, които едва ли ще ползват. Даже и да ползват, то реална разлика в ежедневието си няма да усетят. Тук става дума за повечето хора, разбира се.

    Може би единствената разлика между смарт телефоните спрямо лаптопи и таблети е, че ефекта на модата и гъзарията има/имаше малко по-дълъг ефект, може би основно защото са по-лесно преносими. Едва ли толкова често може да изкараш най-новия лаптоп пред разни аудитории и да се чувстваш, че си нещо по-специално.

  3. Йордан

    Ужас, хорааа!!!! Отново настъпва криза!

    Купувайте, не пестете! Бъдете добри хора, не оставяйте американци и китайци да мизерстват заради това, че сте скръндзи и не сте си купили нов телефон.

Коментар